Garsonieră.
2 camere. Sau poate totuși 3.
Balcon. Lumina caldă a apusului.
Poate mansardă.
Curte și verdeață.
Scorul de credit cât mai mare.
A, și să fie în zonă cât mai multe mijloace de transport în comun.
Cum?
Ce legătură are scorul de credit cu locuința visurilor tale?
Să o luăm de la capăt. Indiferent în ce colț al țării te-ai afla, dacă ești în căutarea unei locuințe, știi deja că e nevoie să scoți zeci de mii de euro din buzunar. Însă dacă buzunarul tău nu este suficient de încăpător încât să poți achita suma necesară integral, atunci va fi nevoie să aplici la un credit ipotecar.
Creditul ipotecar - punctul zero al pieței imobiliare din România
Pentru că România este țara proprietarilor, creditul ipotecar este unul din cele mai populare tipuri de credite contractate la nivel național. Cu alte cuvinte, creditul ipotecar reprezintă împrumutul realizat cu intenția achiziționării unei proprietăți sau a unui teren.
De obicei, un astfel de credit se încheie pe o perioadă care poate dura oriunde între 15 și 30 de ani. Din prețul de achiziție al proprietății sau terenului, cumpărătorul va achita din start 15%-35%, sub forma unui avans. Restul sumei de plată va veni din partea băncii sau a unui creditor ipotecar.
Ce presupune să aplici la un credit ipotecar?
Doar pentru că există posibilitatea finanțării pentru nevoile tale imobiliare, nu înseamnă că automat primești și suma dorită.
Cum te poți asigura că primești finanțarea pe care ți-o dorești pentru proprietatea visurilor tale? În principiu, e necesar să te documentezi și să știi fiecare factor care va cântări în procesul de decizionare.
Desigur, fiecare bancă va avea propriul său set de criterii, însă principiile de bază sunt aceleași. Să fii angajat pe perioadă nedeterminată și să ai cel puțin trei luni la actualul loc de muncă, în cazul în care venitul tău este dat de salariu. Să poți plăti acel avans de cel puțin 15% din valoarea achiziției și să ai maxim 65 de ani la finalizarea creditului.
Acești factori îți asigură eligibilitatea. Cu alte cuvinte, dacă întrunești aceste criterii, poți aplica cu succes la un credit imobiliar. Însă abia de aici începe partea de rafinare a procesului de aplicare și a șanselor tale de a obține împrumutul dorit.
Scorul de credit - asul din mânecă
Acestea fiind spuse, puțini români știu că băncile mai iau în considerare ceva foarte important în evaluarea dosarului tău. Elementul-cheie care stă la temelia sănătății tale financiare și care reprezintă un pilon de bază al educației financiare.
Scorul de credit.
Faimosul credit score sau, cum i se mai spune, scor FICO.
Da, scorul de credit există și în România, iar băncile îl iau în considerare atunci când aplici pentru orice fel de credit, fie el ipotecar, de nevoi personale sau o linie de credit.
De ce? Valoarea scorului de credit se poate încadra oriunde între 300 - 850 și oferă băncilor un indiciu important privind comportamentele tale de plată.
Scorul tău de credit este calculat de către Biroul de Credit, care ia în considerare istoricul tău financiar și comportamentele tale de rambursare a creditelor anterioare. Pe scurt, cu cât ești mai integru cu creditele tale și îți faci plățile la timp, cu atât scorul tău de credit va avea o valoare mai mare.
Cum îți afli scorul de credit?
Așadar, înainte să folosești un simulator de credit, asigură-te că îți știi scorul de credit. Deși poți face o verificare la Biroul de Credit online, există o cale mult mai accesibilă care-ți permite să fii la curent cu valoarea scorului tău chiar și lună de lună.
Atenție însă - atunci când o instituție financiară îți interoghează scorul de credit în vederea creditării, dacă procesul nu se finalizează cu o aprobare, scorul tău poate avea de suferit. Tocmai de aceea, este recomandat să faci o interogare personală a scorului tău de credit.
Aplicația Volt, de exemplu, îți permite să-ți afli scorul oriunde și oricând, fără a-l impacta negativ. Odată ce l-ai aflat, vei avea o altă actualizare gratuită a scorului în 6 luni. În schimb, dacă ai pornit serios pe drumul educației financiare, poți opta pentru actualizarea lunară gratuită a scorului tău, cu Volt Premium.
Câtă influență ai asupra scorului tău de credit?
Mai mare decât crezi. Scorul tău de credit este dinamic și valoarea sa este un rezultat direct al comportamentului tău de plată.
Deci, orice credit închis la timp, orice sold achitat conștiincios, la data scadenței, îți va influența scorul în mod pozitiv. Așadar, poți începe să lucrezi activ la îmbunătățirea scorului tău cu cel puțin 6-12 luni înainte de contractarea unui credit ipotecar.
Poți începe prin a lua creditele care-ți sunt necesare și a le achita la timp. În paralel, te poți folosi de instrumentele deja existente pe piață, cum este aplicația Volt, pentru a-ți urmări creditele active, gradul de îndatorare și istoricul de creditare. Simultan, îți poți urmări scorul lunar și vei vedea cum ești răsplătit pentru toate acțiunile tale financiare corecte.
Achiziția unei proprietăți sau a unui teren este un pas semnificativ în viață. Asigură-te că obții finanțarea de care ai nevoie și că îți lași scorul de credit să lucreze în favoarea ta.