Principii Sănătoase de Educație Financiară

Educatie financiara - Sfaturi utile pentru monitorizarea cheltuielilor si administrarea bugetului personal

Educația financiară constă în acel set de cunoștințe care te învață cum să câștigi mai mulți bani, cum să-ți monitorizezi cheltuielile și cum să economisești mai mult. Planificarea financiară este o caracteristică de baza a societății ce are ca scop a trăi o viață mai semnificativă, mai organizată din punct de vedere financiar și a ne bucura de rezultatele eforturilor noastre.

Statistici cu privire la educația financiară

Copiii cresc într-o lume din ce în ce mai complexă în care va fi necesar să ia decizii conștiente cu privire la viitorul lor financiar. Statisticile naționale și internaționale arată că tinerii adulți au un nivel scăzut de cunoștințe financiare. Acest lucru este reflectat de lipsa de abilitate în a lua decizii financiare corecte, în a alege produse financiare, dar și de lipsa de interes pentru un sistem sănătos de planificare financiară.

 

Conform unui studiu al Universității din Illinois (USA) realizat în 2018, doar 22% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 ani sunt stabili financiar. Aceștia au bune abilități de planificare financiară și monitorizare a cheltuielilor, au conturi de economii și sunt mai puțin înclinați să apeleze la împrumuturi de la cunoștințe. Aproximativ 36% din participanții la studiu sunt considerați a fi în risc financiar, înregistrând o scădere considerabilă a venitului în ultimul an, neavând economii pentru a-și plăti cheltuielile pentru următoarele 3 luni și nici o modalitate de a face rost de bani în cazul unei urgențe. Iar 32% dintre ei nu au acces la instituții financiare sau servicii financiare alternative, nu au abilități de economisire a banilor și de monitorizare a cheltuielilor. Aceleași rezultate sunt raportate și în Marea Britanie, la fel ca în multe alte țări din Europa.

Educația financiară în România

Deloc surprinzător, România este pe ultimul loc în Europa la capitolul educație financiară, conform unui studiu publicat de Ziarul Financiar. Acesta concluzionează că românii sunt slab educați din punct de vedere financiar, având acces la informații și strategii financiare doar cei care studiază economia sau cei care sunt autodidacți, care citesc diferite articole sau cărți, cei care participă la evenimente de educație financiară și aplică practic, în viața de zi cu zi, ceea ce au învățat.

 

Acest aspect afectează nu numai viața personală a individului, dar și rata de reușită a start-up-urilor sau afacerilor pe care mulți tineri încearcă să le dezvolte în România, cu precădere în această perioadă.

 

Sfaturi pentru administrarea bugetului personal

Generația Millennials se confruntă astăzi cu multiple decizii financiare, cum ar fi achiziția unei case, strategii de investiție pe termen lung, planificarea unei vacanțe sau simpla monitorizare a bugetului personal. Dacă faci parte din această generație, dacă simți că ai mai avea nevoie de câteva cunoștințe în ceea ce privește finanțele personale și te confrunți cu dificultăți în administrarea economiilor, sfaturile de mai jos îți vor fi de ajutor:

 

1. Urmează un curs de educație financiară

Având în vedere accesul facil la tehnologie, un curs online de educație financiară îți poate dezvolta abilități extrem de utile. Dacă ești un tânăr antreprenor, atunci, cu siguranță, vei avea nevoie de un training în educație financiară, care te va ajuta și pe plan personal.

 

2. Fă-ți un buget personal sau automatizează-ți viața financiară

Probabil ai intuit că una dintre cele mai eficiente tactici pentru economisirea banilor este un buget personal. Urmând planificările din bugetul personal poți vedea ce tipuri de cheltuieli ai în fiecare lună și îți poți aloca fonduri pentru economii, facturi și timp liber. Ideea este de a învăța să cheltuiești mai puțin decât câștigi. Poți descărca aplicații de budgeting sau poți completa un model simplu de buget, în Excel.

 

3. Învață autocontrolul

Dacă ești norocos, părinții sau școala te-au învățat acest mic secret. Dacă nu, ar trebui să știi acest principiu: cu cât înveți mai repede arta de a amâna o recompensă, cu atât vei fi mai capabil de a-ți ține finanțele sub control. Dacă ai obiceiul de a folosi excesiv cardul de credit de fiecare dată când vrei să cumperi ceva neapărat, ține cont că ai putea să plătești încă 10 ani pentru deciziile financiare deloc inspirate luate acum.

 

4. Folosește regula 20/50/30

Această strategie s-a dovedit extrem de eficientă în economisirea banilor. Adună toate veniturile pe care le ai și apoi pune deoparte 20% pentru situații de urgență, dar și pentru a avea un sentiment de control asupra cheltuielilor neprevăzute.

Apoi, folosește doar 50% din venituri pentru cheltuielile curente, iar restul de 30% pune-i deoparte pentru tot ce vrei, fie că sunt vacanțe reduse, pantofii aceia noi de care nu ai neapărat nevoie sau mesele în oraș din fiecare weekend, cu prietenii.

 

5. Independența financiară prin factorul latte

Conceptul făcut cunoscut de autorul David Bach are la bază ideea de a conștientiza că sumele mici cheltuite sunt mult mai importante decât realizăm. El este de părere că dacă economisim zilnic, într-un cont de economii, cei câțiva lei pe care îi cheltuim pe lucruri total lipsite de importanță, vom observa o diferență semnificativă a nivelului de trai. Dacă analizăm aceste cheltuieli inutile, vom putea să ne schimbăm atât atitudinea față de bani, cât și obiceiurile de cheltuire. Factorul latte este un concept ce ne ajută să adoptăm un comportament mai sănătos în relația noastră cu banii.

 

Dacă îți dorești să scapi de comisioanele pentru transferurile interbancare, poți descărca aplicația Volt . Mai mult, le vei putea aminti tuturor prietenilor de banii pe care trebuie să ți-i returneze pentru cină luată acum în weekend în oraș, pentru cumpărăturile comune sau pentru facturi.

 

Amintește-ți că nu ai nevoie de o diplomă de expert financiar, însă este extrem de important să deții acele abilități cheie de monitorizare a cheltuielilor, de stabilire a unui buget personal și a unor practici responsabile de administrare a finanțelor.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Descarcă Volt - Transfer de bani instant

Distribuie:
Abonează-te la blogul VOLT
Ne place să povestim. Aici vei găsi articole despre finanţe, cele mai noi aplicaţii, startup-uri, tips-uri despre credite, bugetul, personal şi investiţii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *